Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för vitkål

Julkalender – odlingsråd för vitkål. En stor grönsak med ibland väldig lång utvecklingstid. Men oerhört mångsidigt att använda i köket.

Jag har lite svårt för vitkål. Kanske för att den är stor och tar och vill ha plats. Detta är inte en fördelaktig egenskap i min lilla odling. Men å andra sidan är vitkålen väldigt mångsidig att använda i köket. Eftersom bredden räcker från vitkål stuvad med mjölk till helt enkelt riven vitkål i en sallat med olja, vinäger, salt och peppar.

Vitkålen odlar jag under två perioder. Den första är tidigt på våren och den andra är under sensommaren. Om det är fallet att vitkålen står ute i trädgårdslandet under högsommaren är sannolikheten stor att den blir angripen av skadedjur. Därför ser jag också till att odla sorter med kort utvecklingstid. Sorter med oändlig lång utvecklingstid brukar oftast bli mogna bara i södra Sverige.

Jag förodlar alltid kål inomhus eftersom den gillar lite värme. Framförallt gror fröna snabbare om den får stå i värmen. När vitkålen har grott ställer jag den på en kyligare men ändå tillräcklig ljus plats. Detta kan vara till exempel i ett trapphus. Vitkålen är bara en form av huvudbildande kål. Det finns också rödkål. Den liknar vitkålen fast den bildar röda blad. Sedan finns savojkål med krulliga blad eller spetskål som helt enkelt bildar ett mer spetsformat huvud.

Julkalender – odlingsråd för vitkål

Som vanligt i denna blogginläggsserie medföljer en nedladdningsbar odlingskalender. Kalendern är anpassad efter ort och det framgår till exempel när den frostfria perioden inträffar. Allteftersom hintar filnamnet för vilken ort kalendern är anpassad. Filerna är en 1 MB stora och i pdf-format. Varsågoda att ladda ner.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.