Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för squash

Luckan tolv idag. Dagens julkalender: odlingsråd för squash. En gurkväxt som klarar kylan och levererar bra med frukt sommaren ut. Scrollar du ner på sidan hittar du en nedladdningsbar odlingskalender anpassad bägge för ort och squash.

Squash eller zucchini är en tacksam gurkväxt. Trots det att squash tillhör till familjen gurkväxter klarar den sig bra under den kyliga svenska sommaren. Då jag har ont om plats väljer jag småväxande sorter. Dock blir de oftast under sommarens gång ändå rejält stora. När squashen har etablerat sig levererar den omkring en frukt varje vecka. Jag skördar squashen när de är små. Jag upplevde att när de får växa till sig och bli stora är de oftast hård som trä. Helt enkelt oätligt. Så vänta inte med att skörda och tänka att det blir mer mat på bordet när de blir större.

Jag förodlar squashen. Trots det tycker jag att man inte ska så squashen för tidigt. Squashen växer snabbt och kan bli så pass stor att den inte kan omplanteras utan att den tar skada. Dessutom har äldre plantor svårare att anpassa sig efter de nya förhållanden i trädgården. När du tar ungplantorna första gången ut bör du se upp att inte utsätta för starkt solljus. Eftersom squashen som odlas inomhus har blad som blir snabbt brännskadad.

När du har lyckats att squashen avhärda utan allt för stora skador har du en grönsak som kommer leverera med frukt hela sommaren. Squashen går bra att odla tillsammans med majs och bönor. Detta kombination är också känd under namnet ”De tre systrarna”.

Julkalender – odlingsråd för squash

Som lovat i inledningen kan du här hitta en nedladdningsbar odlingskalender anpassad bägge efter ort och squash. Filnamnet hintar till vilken ort odlingskalendern är anpassad för. Filen är 1 MB stor och i pdf-format. Varsågoda att ladda ner.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.