Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för majs

Luciadagen och i dagens julkalender – odlingsråd för majs. Majs gillar värme och kan hantera hettan bättre än andra växter. Detta kan göra den lite svårodlad i Sverige. Om du vill ha en nedladdningsbar odlingskalender för majsen och din ort finns längs ner några pdf-filer.

Nere på kontinenten är majsfält en vanlig syn. Den varmare klimaten söderut gynnar majsens odling. Här i Sverige kan utvecklingsperioden som majs behöver tyvärr vara lite för långt. Majsen hinner helt enkelt inte a mogna innan det blir för kallt. Majs gillar värme. Mer än så. Majs växer också vid höga temperaturer när andra växter avstannar i tillväxten.

Det finns olika sorter majs. Vi som människor äter mest sockermajs och popcornmajs. Sedan finns också fodermajs. Oftast handlar det sig om fodermajs när du ser på majsfält nere på kontinenten.

Eftersom majs har en lång utvecklingstid är det fördelaktig att förodla den. Då majs inte särskild gillar att bli omplanterad tycker jag att du inte ska börja med att så majs för tidigt. 3 till 4 veckor innan sista vårfrosten kommer är lagom. Sedan är det bara att vänta tills hösten kommer. Har du tur får du några mogna kolvar innan frosten kommer. Majs gillar förövrigt mycket näring.

Majs växer rakt i höjden och lämnar mellan plantorna stora ytor öppen jord. Detta kan gynna ogräs. Mitt tips är någon växt plantera under majsen. Till exempel någon ur familjen ärtväxter. På detta vis ökar du majsens kväveförsöjning.

Julkalender – odlingsråd för majs

Här hittar du en nedladdningsbar odlingskalender. Filnamnet hintar om vilken ort odlingskalendern är anpassad för. Filerna är 1 MB stora och i pdf-format. Varsågoda att ladda ner!

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.