Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för rödbeta

Dagens inlägg i julkalender – odlingsråd för rödbeta. Denna grönsak är nära släkt med mangold. Förutom betorna kan du också äta bladen. Scrollar du ner hittar du en nedladdningar odlingskalender.

Rödbeta är nära släkt med mangold. Så dina ögon visar rätt. Förutom betorna kan du också äta rödbetornas blad. Men om du önskar stora betor ska du hålla dig tillbaka med att skörda blad. Bladen producerar näringen som i sin tur låtar växa rödbetorna.

Rödbetornas frö är egentligen en sammansatt kärna. Därför gror ur ett rödbetsfrö flera plantor. Oftast är det omkring tre till sex fröplantor som sticker ur jorden. Allteftersom betyder detta att du inte ska så fröna för tätt. Annars kan det hända att du tillbringar mycket tid med att gallra bort ungbetorna.

Om du sår rödbetor tidigt på våren kan det hända att plantorna går direkt i blom utan bilda en beta. Då har ungbetorna utsatts för mycket mot kyla under noll. Sedan finns också en risk när du sår för tidigt att jorden inte är tillräckligt uppvärmt. Då ruttnar fröna bort och inget händer.

Det är fullt möjligt att så rödbetan senare under året. Sista sådden bör ske omkring i mitten av juli. Då har rödbetorna tillräckligt med tid att hinna bilda betor innan frosten kommer. Efter min erfarenhet är rödbetor lite frostkänsligt. Deras förmåga att tåla frost är inte obegränsad eftersom då rödbetor blir som gummi.

Julkalender – odlingsråd för rödbeta

Här hittar du som vanligt i min julkalender en odlingskalender. Också som vanligt hintar filnamnet till orten odlingskalender är anpassad för. Filstorleken är 1 MB och filformatet är .pdf. Varsågoda att ladda ner.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.