Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för spenat

Dags för en ny lucka. Julkalender – odlingsråd för spenat. Spenat är en gröda som med fördel odlas under våren och hösten. Längs ner finns ett nedladdningsbar infoblad innehållande en odlingskalender om spenat.

Spenat är en av dem första grönsaker på året. Eftersom spenat tål några minusgrader kan du så den fem till sex veckor innan sista vårfrosten har kommit. Den korta utvecklingstiden gör att spenat lämpar sig till förkultur för mer näringskrävande grödor. Spenat är också känd som gröngödslingsväxt. Så får du två saker på en gång. Mat och en luckrat, näringsrik jord.

Spenat gillar inte värmen. Därför är det lämpligt att odla spenat under våren och hösten. Försöker du odla spenat under sommarhettan går den bara upp i blom. Händer det att spenaten går i blom trots att du sådde den tidigt på våren kan du äta spenaten ändå. Blommande spenat kan medföra en försämrad smakupplevelse men är fortfarande fullt ätlig.

Om du sår spenaten under hösten bör du se till att fröna inte står för varmt då spenat ogillar groningstemperaturer över 20 grader. Därför kan det vara fördelaktig att förodla spenaten under hösten och utplantera den när den är tre till fyra veckor gammal.

Har spenaten blivit tillräckligt stor kan du skörda den under två till tre veckor. Du kan klipper helt enkelt bladen ovanför bladrosetten. Då bildar spenaten nya blad och kan skördas en till två gånger till.

Julkalender – odlingsråd för spenat

Här hittar du ett infoblad med en odlingskalender för spenat. Filnamnet hintar om orten för vilken kalendern är anpassad. Filformatet är .pdf och filerna är 1 MB stora. Varsågoda att ladda ner.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.