Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för sockerärt

Julkalender – odlingsråd för sockerärt. Jag tycker att sockerärt är en lättodlad grönsak. En andra fördel är att sockerärtsbaljorna kan användas på många olika sätt i köket. Scrollar du ner hittar du en nedladdningsbar odlingskalender.

Sockerärten är lättodlad. Då den tål några få minusgrader planterar jag sockerärten några veckor innan sista vårfrosten har kommit. Det brukar vara två till tre veckor innan. Eftersom under tiden plantorna gror fortfarande kan förekomma frostnätter tar jag en fiberduk till hjälp och övertäcker de unga sockerärtor. Ungplantor har nämligen oftast inte samma frostresistens som äldre, fullvuxna plantor har.

När sockerärten bildar lagom stora baljor skördar jag dem. Baljorna ska vara rätt stora men fröna eller bättre sagt ärtorna har ännu inte blivit stora. Du kan äta sockerärtorna som de är. Alltså från plantan direkt i munnen. En annan variant är att fräsa baljorna i någon form av fett och sedan strö över lite sesamfrö.

Efter min erfarenhet bildar sockerärter baljor som jag skördar allteftersom. Sedan börjar sockerärten blomma igen och bilda en andra gång baljor. Men därefter verkar plantorna uttråkad och ge upp. Så mer en två skördar får du inte av en sockerärtsplanta.

Som ärtväxt har sockerärten inte ett stort näringsbehov. Däremot ska du se över jordhälsan så att det finns gott om liv i jorden. Ärtväxter lever i symbios med kvävefixerande bakterier.

Julkalender – odlingsråd för sockerärt

Här hittar du – som vanligt i denna julkalenderserien – en nedladdningsbar odlingskalender. I denna hittar uppgifter om såtiden och förväntad skörd. Varje fil är 1 MB stor och i pdf-format. Filnamnet ger uppgift för vilken ort odlingskalendern är anpassad.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.