Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för rädisa

Dagens inlägg i julkalender – odlingsråd för rädisa. En bra mellankultur som gör sig utmärkt på frukosttallriken. Scrollar du ner hittar du en nedladdningsbar odlingskalender.

Rädisor på frukosttallriken. Gärna med lite smör. Vilken bra start på dagen! Om du också vill ha det så här, läs gärna vidare. Eftersom jag har några tips för dig.

Rädisa har en kort utvecklingstid, omkring 30 till 40 dagar från sådd till skörd. Följaktligen är rädisa en bra mellankultur. Då kan du så några rädisfrön där du har en plats som står tomt och de närmaste fyra till fem veckor inte är upptagen. Medan en annan lösning kan vara att när du drar upp en rädisa så sår du två frön där rädisan har vuxit. Sedan kan du klippa av den andra fröplantan när båda frön har grott. Så har du säkrat tillgången till rädisor.

Rädisor tål några få minusgrader. Därför är det möjligt att så rädisor innan sista vårfrosten har kommit. Sedan kan du så rädisor i omgångar tills tre till fyra veckor innan första höstfrosten kommer. Detta är oftast i början eller mitten av augusti när sista sådden ska ske.

Du måste inte skörda alla rädisor innan första frosten har kommit, utan de kan stå vidare i trädgårdslandet. Så småningom kan du skörda rädisorna när du behöver dem. Om rädisorna är helt frusen när du tar upp dem så låter du rädisorna tina långsamt. Annars kan cellväggarna spricka och rädisan blir som mos.

Julkalender – odlingsråd för rädisa

Här hittar du en nedladdningsbar odlingskalender. Då odlingskalendern är anpassat efter orter runtom i Sverige, hintar filnamnet till vilken ort kalendern är anpassat. Filerna är 1,2 MB stora och i .pdf-format.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.