Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för mangold

I dagens avsnitt: julkalender odlingsråd för mangold. En lättodlad grönsak som gör sig bra på grillen.

Mangold är en kravlös växt. Den är lättodlad. Det enda vad som kan hämma tillväxten och utvecklingen är när mangolden står i skuggan. Mangold behöver full sol och gillar inte när den måste konkurrera med andra växter om ljuset.

Du kan så mangold tidigt på våren omkring 3 veckor innan sista vårfrosten kommer direkt i trädgårdslandet. En sak som jag vill påminna dig är att ett ”frö” mangold innehåller flera frö. Så tryck bara ett ”frö” i jorden. Det gror sedan flera ungplantor. Det är möjligt att det gror 3 till 5 plantor ur ett ”frö”. Då kan det bli lätt för tätt på odlingsplatsen och du behöver gallra bort ungplantorna.

Jag skördar mangold på två sätt. Antingen tar jag bort stjälk efter stjälk eller jag skär av hela plantan ovanför roten. Vid första tillvägagångssätt finns plantan fortfarande kvar och du kan fortfarande skörda allteftersom. Om jag skördar hela plantan så gör jag det när det inte finns pak choi kvar. Då lägger jag mangolden på grillen som jag gör med pak choi. Innan jag lägger mangoldplantan på grillen penslar jag den med olja och strö över lite flingsalt. Rätten ar klar när mangolden blir mjuk och har en fin färg. Det går också bra att tillaga mangold på samma sätt som med spenat.

Julkalender – odlingsråd för mangold

Min julkalenderserie med odlingsråd innehåller en nedladdningsbar odlingskalender. Kalendern är anpassad efter växt och ort. Både uppgifter framgår ur filnamnet. Filstorleken är 1 MB och filformatet är pdf.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.