Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för lök

Dagens julkalender – odlingsråd för lök. I detta inlägg fokuserar på lökens odling från frö. Som vanligt i denna serie följer längst ner på sidan en nedladdningsbar odlingskalender.

I detta inlägg vill jag huvudsakligen fokusera på lökens odling från frö. Det finns också alternativet att odla lök från sättlök. Men det skipper jag nu. Att odla lök från frö kräver lite mer tid och är, efter min uppfattning, lite mer spännande. Lökfröna gror bättre i värmen. Därför rekommenderar jag att starta förodlingen inomhus. Allteftersom sår jag fröna under mars eller april.

Löken har en ganska lång groningstid. Så ge inte upp alltför tidigt. Det kan fortfarande gå vägen. När löken har grott växer den ganska långsamt. Om lökens ungplantor har nått en höjd omkring 15 cm toppar jag den när till 10 cm. Efter min erfarenhet blir löken på det här viset starkare. Detta gör jag en eller två gånger till, beroende hur länge löken står i sålådan.

När det är dags att utplantera löken sätter jag två till tre ungplantor tillsammans. Då löken har ett visst krav på gödsling ser jag till att den får då och då lite i vatten upplöst hönsgödsel.

När tidpunkten för skörden inträffar drar jag upp löken. Sedan kan den ligga utomhus på en torr plats. Efter två tills fyra dagar tar jag löken inomhus. Om du önskar kan du fläta lokstjälkarna tillsammans.

Julkalender – odlingsråd för lök

Nedanför följer en nedladdningsbar odlingskalender. Den är anpassat efter ort som är i filnamnet angiven. Filerna är 1 MB stora och i pdf-format. Varsågoda att ladda ner!

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.