Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för huvudsallat

Dagens avsnitt: julkalender – odlingsråd för huvudsallat. Huvudsallaten var och är fortfarande en av de vanligaste grönsaker. Allteftersom hoppas jag du gillar den också som jag. Längs ner på sidan hittar du en nedladdningsbar odlingskalender anpassad efter ort.

Huvudsallaten är den mest kända ur sallatsgruppen. Andra medlemmar som tillhör samma grupp är plocksallat och isbergssallat. Men i detta inlägg vill jag fokusera på huvudsallaten.

Eftersom huvudsallat tål lite frost kan du utplantera den innan sista vårfrosten har kommit. Jag förodlar alltid sallaten. Såväl under våren men också under hösten. Framförallt kan du gynna salatens utveckling när du förodlar sallaten under sommaren. Sallat gillar nämligen inte en hög groningstemperatur. Temperaturer över 20 grader hämmar groningen kännbart. Jag lägger sålådorna i kylskåpet eller i källaren under sommaren. Så snart att sallaten har grott ställer jag sålådorna i ljuset.

Huvudsallaten och dess släktingar har en negativ egenskap. Om det finns dålig tillgång till vatten smakar bladen bitter. Det kan gå så långt att hela plantan kan upplevas som oätligt. När detta problem har uppstått kan du vattna sallaten under tre till fem dagar. Då försvinner bitterheten. För att undvika detta fenomen bör du se till att sallaten aldrig blir hel torrt om rötterna.

Regnar det och vädret i allmänhet är fuktigt kan sniglar bli ett problem. Har du ungplantor i trädgårdslandet under dessa förhållanden kan de bli helt uppätna.

Julkalender – odlingsråd för huvudsallat

Nu väntar en nedladdningsbar odlingskalender på dig. Filnamnet hänvisar dig till orten. Alla filer är 1 MB stora och i pdf-format. Kör på!

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.