Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för morot

Sista delen i julkalender – odlingsråd för morot. Morot har en ganska lång groningstid och dessutom gillas fröplantor av sniglar. Längs ner hittar du som vanligt i denna serie en nedladdningsbar odlingskalender.

När jag tänker på morötter är första tanken hur lång tid det tar från sådden tills morötter tittar upp ur jorden. Jag läste någonstans att det går att förkorta groningstiden när du blötlägger fröna innan sådden. Slutligen vet jag inte om det funkar men jag kommer definitivt att prova denna metod. Jag kan tycka att blötlagda morotsfrön kan vara lite svårt att hantera då de kan vara kladdiga. Dock eftersom jag bara sår ett begränsat antal morötter kan det funka ändå.

Om morötter inte har grott efter tre veckor kan det vara läge att så en ny omgång. Det är fullt möjligt att morötterna har grott men någon har helt enkelt ätit upp fröplantorna. Oftast är bovarna i detta drama alla sorts sniglar. Så se till att ha installerat någon form av snigelförsvar.

När morötterna har grott och är fortfarande kvar är, efter min erfarenhet, det värsta över. Det finns ett del skadedjur som gillar morötter men de har inte drabbat mina morötter särskild stor. Allteftersom morötter tål minusgrader kan de stå ute i landet hela vintern. Mitt tips är att se till att morötter är fullvuxen två till tre veckor efter första höstfrosten. Då kan de stå hela vintern ute och plockas så småningom. Förväntas det stora mängder snö eller djupa temperaturer rekommenderar jag att du ska täcka över morötterna med till exempel en fiberduk.

Julkalender – odlingsråd för morot

För sista gången i denna serie finns en nedladdningsbar odlingskalender. Allteftersom är odlingskalender anpassad efter den orten filnamnet hintar om. Filerna är omkring 500 KB stora och i pdf-format. Varsågoda att ladda ner!

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.