Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för vintersallat

Ny dag – ny del av julkalendern med odlingsråd. Vintersallaten hyllar jag idag. Jag tycker att vintersallaten ska bli mer känd i Sverige.

Jag undrar varför vintersallat inte är mer känd i Sverige än den i nuläget är. Vädret i detta land ger en bra förutsättning om du vill odla vintersallat. Eftersom vintersallat växer under det kalla halvåret kan du plocka något grönt under vintern. Vintersallaten tal kylan tills -18 grader. Om sallaten inte är täckt av snön rekommenderar att du täcker över den med till exempel en fiberduk. I fall du lägger frostskyddet före det snöar slipper du att gräva dig genom snön innan du kan skörda vintersallaten.

Här i Sverige finns vintersallaten också under namnet mâchesallat. Vildformen som är förälder till vintersallaten heter vårklynne och förekommer i hela norden.

Vintersallaten sås oftast under sensommaren. Då vintersallaten gror dåligt vid temperaturer över 20 grader rekommenderar jag att förodla den i källaren eller i någon annan kall utrymme. Har plantorna grott ska de komma i ljuset. Det är fördelaktig att plantorna stannar i krukor tills de har växt till sig. Vintersallat växer i början väldigt långsamt men har den etablerat sig går tillväxten fortare.

Julkalender – odlingsråd för vintersallat

Nedanför finns en nedladdningsbar odlingskalender anpassad efter ort. I filnamnet hittar för vilken ort odlingskalendern är anpassad. Filerna är i pdf-format och 1 MB stor.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.