Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för tomat

Dags för lucka 6 i julkalendern. I vissa länder firar man idag den heliga Nikolaus. Men jag hyllar idag en av dem mest kända grönsaker – tomaten. Scrollar du nedåt hittar du som vanligt en nedladdningsbar odlingskalender anpassad efter ort. Men först – odlingsråd för tomat.

Det verkar som om tomat är den mest älskande grönsak. Men varför? Jag har inte svaret men kan tänka mig att många gillar tomatens mångsidighet. Den smakar gott som den är eller blandat i en sallad. Eller varför inte göra en tomatsoppa eller en tomatsås. Möjligheter att tillaga en tomat är oändliga.

Jag tycker att odlingen av tomat inte är särskild svår. Förutsatt att man hittar en vind- och regnskyddad plats i varmt läge. Den kan vara till exempel vid en husvägg i söderläge. Andra möjligheter är en växthustält om man inte har tillgång till ett växthus.

För en riklig skörd under hela sommaren är tidig förodling nödvändig. Jag börjar oftast med sådd av tomater i mitten av februari. Sedan utplanterar man ungplantorna när frostrisken är över.

Småväxande tomater brukar jag inte tjuva, däremot sorter som blir höga. Höga tomater tillåter jag att bilda tre huvudgren. Dessa tjuvar jag. Dessutom vrider jag ett snöre om grenen och spänner fast det i ca 2m höjd.

Julkalender – odlingsråd för tomat

Listan nedanför innehåller länkar till filer. Varje fil är en 1 MB stor och i pdf-formatet. Filnamnet anger för vilken ort odlingskalendern är anpassad. Varsågoda att ladda ner.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.