Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för paprika anpassad efter ort

Jag kör en julkalender i år. Varje dag lägger jag ut ett nytt inlägg om en växt. Inlägget omfattar odlingsråd och en odlingskalender som är anpassad efter olika orter i Sverige. Idag börjar jag med paprika.

Paprika är en värmeälskande växt och vissa sorter har en oerhört lång utvecklingstid. Med detta sagt är det inte första valet av grödor som går att odla i Sverige. Har man dock tillgång till ett växthus eller en varm, vindskyddad odlingsplats så är paprikan en underbar växt att odla. Ytterligare åtgärder som förbättrar skörden är att förodla och välja sorter med kort utvecklingstid.

Jag brukar så ett frö i en kruka som har 12 cm diameter. Som jord väljer jag vanlig blomjord. Sker utsädde före april belyser jag ungplantorna under ca 8 – 12 timmar med lampor. Jag planterar ungpaprikorna ute 2 veckor efter den senaste vårfrosten. Under sommaren har jag mina paprikor i plantpåsar med 10 l volym och kompostjord i ett plastväxthus.

Sedan ser jag till att de får tillräckligt med näring och lagom med vatten. Jag låter de bara växa, jag toppar inte dem, och väntar på frukt. Det är fördelaktigt att pollinera blommorna.

Från blomma till en röd paprika kan det gå ganska lång tid. Det kan helt enkelt vara så att frukterna är fortfarande gröna när första höstfrosten kommer. Det lönar sig ändå att plocka frukterna innan frosten kommer att ta med de inomhus. I värmen mognar de efter några veckor.

Julkalender – odlingsråd för paprika anpassad efter ort

Nedanför finns filer med odlingsråd och en anpassad odlingskalender efter ort. Filerna är i pdf-format och 1 MB stor. Hittar du inte din ort kan du mejla mig under ”mejlmig @ simonetruniger . net” så skapar jag en fil efter dina önskemål.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.