Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för märgärt

Dagens lucka i julkalendern med odlingsråd handlar om märgärten. Denna växt är lättodlad. Däremot gillar märgärten inte allt för höga temperaturer. Som vanligt i denna serie medföljer längst ner en nedladdningsbar odlingskalender.

Märgärten levererar bra skördar på jordar med ett rikt organiskt liv. Märgärtens rötter bildar små knölar. De är inte ett tecken på sjukdom. Tvärtemot lever i dessa knölar kvävebindande bakterier i symbios med märgärten. Plantan får extra kväve på det här viset. Därför krävs det ingen kvävegödsling för märgärten. Allteftersom gäller detta alla växter i familjen ärtväxter.

Märgärten gillar inte höga temperaturer. Vid värmeböljor över 30 grader avstannar tillväxten. Däremot tar märgärten kylan bättre och är frosthärdig tills -3 grader. Detta gör det möjligt att så märgärten innan sista vårfrosten har kommit. Inträffar en sen frostnatt efter att fröna har grott och ungplantorna tittar upp rekommenderar jag att täcka över ungplantorna med någon form av frostskydd. Eftersom ungplantorna är känsligare gentemot frost än fullvuxna plantor.

Jag brukar skörda märgärten när ärtorna är synliga genom baljorna men de själva är fortfarande gröna. Om du vill ha en bra skörd se till att inte ha andra baljväxter i direkt grannskap där märgärten odlas. Detta kan hämma märgärtens utveckling.

Julkalender – odlingsråd för märgärt

Listan som finns nedanför innehåller en odlingskalender för märgärt. Odlingskalender är anpassad efter de olika orter som framgår ur filnamnet. Filerna är 1 MB stora och i pdf-formatet.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.