Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för gurka

Dags för lucka 7 i julkalendern med odlingsråd. Idag delar jag odlingsråd för gurka, en snabbväxande och värmeälskande växt.

Gurka är en snabbväxande, värmeälskande grönsaksväxt. Jag rekommenderar att förodla gurkan. Men det finns en risk. Gurkan växer väldigt snabbt och ju större den blir desto svårare blir den att omplantera. Eftersom stora plantor är svåra att omplantera. Så det gäller att ha is i magen och inte så gurkan för tidigt.

Sedan är gurka en värmeälskande växt. Den klarar temperaturer kring 5 grader under kort tid. Under en längre köldperiod hämmas tillväxten. Jag brukar utplantera gurkan två veckor efter sista vårfrosten.

Om gurkan står i ett växthus tycker jag att man ska välja partenokarpa sorter. De bildar gurkor utan pollinering. Planteras däremot gurkplantor i friland som inte är partenokarp finns det fördelar att plantera två gurkor. Det gynnar pollineringen och ökar i sin tur skörden.

Gurkor går bra att odla inne året om. Under de dystra vintermånaderna behöver plantorna dock extrabelysning. Iznik är en lämplig sort för inomhusodlingen. Den är partenokarp och frukterna blir inte stora.

Julkalender – odlingsråd för gurka.

Som vanligt i den julkalenderserie medföljer en råd filer. Varje fil är en 1MB stor och i pdf-format. Filerna innehåller en odlingskalender för gurka. Filnamnet hänvisar till orten som odlingskalendern är anpassad för.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.