Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för dill

Dagens inlägg i julkalender med odlingsråd handlar om dill. Dill är nära förknippad med det svenska köket. Inget skaldjur utan dill tycker jag.

Dill är en typisk krydda i det svenska köket. Jag tror att dillen är inte så känd i andra delar av Europa. Det kan bero på att dillen smakar bäst med skaldjur. Eftersom det råder brist på skaldjur på kontinenten då det saknas havsvatten kan det vara skälet till dillens frånvaro på kontinenten.

Dill kräver någon uppmärksamhet från odlaren. Det är inte bara människor som gärna mumsar i sig det ena eller andra blad. Det finns gott om skadedjur och svampar som också gillar dillen. Står dillen dock på en plats då den trivs kan växten leverera sommaren ut.

Jag skördar dill i alla olika stadier. Först ut är bladen. Dessa tar jag allt eftersom jag har behov av dem. Sedan när dillen blommar tar jag blommorna Några blommar låter jag stå. De får utveckla sig till frö. Frön använder jag också i köket. De har dock inte den typiska dillsmaken kvar. Dillfrönas smak påminner mig om kummin. Gillar du inte kummin och har dill som bildade frö så tycker jag att du ska skörda frön ändå. Det går bra att så dessa frö under nästa odlingssäsongen. Har du odlat bara en sort dill kan du vara säkra på att avkomlingar är samma sort.

Julkalender – odlingsråd för dill

Som vanligt i min julkalenderserie med odlingsråd medföljer också denna gång en odlingskalender. Odlingskalendern är nedladdningsbart och en 1,2 MB stor. Filen är i pdf-format.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.