Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för brysselkål

Idag är den tredje december och därmed tid för del 3 i julkalendern. Dagens inlägg handlar om brysselkål. Jag älskar brysselkål. Och då är jag inte ensam. Framförallt med tanken om skadedjur under sommaren som mumsar i sig MIN brysselkål.

Brysselkål är i sig lätt enkelt att odla. Men den långa utvecklingstiden som växten behöver gör det svårt. Brysselkål har en bra frostbeständighet och kan därmed utplanteras innan sista vårfrosten har kommit. Jag förodlar kål inomhus under några få veckor innan jag planterar den ute i trädgården. Brysselkål står sedan ute i fältet under hela våren och sommaren, hösten och sedan under vintern.

Problemet under den långa odlingsperioden är årstiderna försommar och sommar. Kål har många animaliska fiender och då är brysselkål ingen undantag. Jag odlar bara några få brysselkål så jag kan nöja mig med att plocka och trycka ihjäl skadedjuren för hand. Tänker du att odla brysselkål i större utsträckning ska du definitivt lära dig mer om skadedjursbekämpning.

Är kålen angripen av skadedjur kan läget ändå inte vara hopplöst. Många skadedjur försvinner under sensommaren och då kan det vara gott om tid för brysselkålen att återhämta sig. Brysselkål är skördeklar sensommaren och höst. Vissa sorter kan stå ute under vintern och skördas först under våren. Men kylan och framför allt de korta dagarna i norden gör att ingen tillväxt sker under vintern.

Julkalender – odlingsråd för brysselkål

Här hittar du odlingsråd och en odlingskalender med tips angående brysselkålen. Varje odlingskalender är anpassad efter ort. Filformatet är .pdf och filstorleken är 1MB. Varsågoda att ladda ner.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.