Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för bondböna

Dags för en ny del av julkalendern. Idag presenterar jag odlingsråd för bondbönor. Som vanligt följer längs ner en lista med en nedladdningsbar odlingskalender anpassad efter ort.

Bondbönor tycker jag är en rolig grönsak med egen karaktär. Bönorna växer i stora baljor och blir också stora. Bönplantorna blir ungefär 60 -80 cm höga. Egentligen behöver dem inget stöd. Växer dock bönorna på en blåsig plats kan det vara fördelaktigt att de har något att luta sig emot.

Ett kännetecken för bondbönorna är att de tal kylan bättre än andra bönor. Utplanterade bönor gror oftast bra när jorden är brukbar och lite uppvärmt. Det går bra att sätta fröna redan innan sista vårfrosten har kommit. Däremot måste jag påpeka att ungplantorna inte är särskild frosthärdig. Så om det förväntas en sen frostnatt rekommenderar jag att täcka över ungplantorna.

I sig är odlingen av bondbönorna rätt lätt i Sverige. Bönorna gillar nämligen inte allt för varmt väder. Risken finns att bönorna drabbas av svarta bladlöss. Oftast håller de sig till övre delen av plantan. Då går det bra att halshugga bönplantan, så att man blir av med bladlöss.

Som baljväxt tål bondbönorna inte stark gödsling. I deras rötter lever bakterier som försörjer plantorna med kväve.

Julkalender – odlingsråd för bondböna.

Den medföljande lista innehåller en odlingskalender anpassad efter ort. Filerna är 1 MB stora och i pdf-format.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.