Simone Truniger

Freebie

Julkalender – odlingsråd för bladpersilja

Del 2 i julkalendern med odlingsråd för olika växter handlar om bladpersilja. Om du är intresserad hur du kan odla persilja på just din ort finns en odlingskalender att ladda ner.

Bladpersilja tycker jag är en härlig krydda. Den står till förfogande under nästan hela året. Då persiljan överlever temperaturen omkring -10 grader brukar den klara vintern. Växten är tvåårig. Det betyder att plantan efter att den genomgick en köldperiod går i blom, bildar frö och sedan dör. Därför rekommenderas det att odla persilja varje år. Men man kan övervintra växten och har sedan en tidig skörd medan de nysådda ungplantor växer till sig.

Oftast sår man bladpersilja tidig på året under de första månader. Jag rekommenderar dock att lägga frön över natten i vatten. Då gror frön snabbare och bättre. Det går bra att sätta ungplantorna utomhus när det fortfarande finns risk för frost. Första skörden sker oftast 10 veckor efter sådd. Sedan kan man skörda persiljan tills första snön faller. Odling av persilja kräver ingen större tillsyn. Växten lockar få skadedjur och svampar.

Bladpersiljan har långsamt tillväxt i början men har den etablerad sig får man tillräckligt med blad. Bladen används som krydda i alla möjliga rätter. Sallad och soppa är mina favoriter.

Julkalender – odlingsråd för persilja anpassad efter ort.

Nedanför finns filer i pdf-format, storlek 1MB, med uppgifter och kalender om hur du kan odla bladpersilja hos dig.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Freebie, Julkalender,

Den här webbsidan använder cookies.