Simone Truniger

Veta när du ska så och plantera

Just nu verkar de flesta odlingsintresserade inte vilja vänta längre. Sålådorna fylls med jord och frö. Ställer du dig först frågan när du ska så? Just därför har jag sammanställt en tabell att du ska veta när du ska så och plantera.

Jag tror ganska många har problemet att så för tidigt. Risken är därför stor att man råkar ut för rangliga tomater och gurkplantor som invaderar ens lägenhet.

Jag genomsökte litteraturen efter uppgifter när den optimala tidpunkten att så är. Genomgående känns det finnas en tidpunkt som alla källor har gemensamt: datumet när frostrisken är över. Jag har funderat och fått fram datumet när frostnätterna är över för några orter runtom i Sverige. Om detta skrev jag i dessa två inlägg: ”när kommer sista vårfrosten” och ”hitta datumet när frostrisken är över”.

Veta när du ska så och plantera

Sedan finns det lite olika upplägg att gå vidare. I Mel Bartholomews ”All New Square Foot Gardening” hittar du uppgifter om när en grönsak kan sås. Detta modell motsvarar min ”så- och planteringstabell” som du kan hitta nedanför. Dock har jag listan anpassat efter mina erfarenheter.

Veta när du ska så och plantera - så- och planteringstabell
Så- och planteringstabell

Utgångsläge för så- och planteringstabellen är sista vårfrosten. Detta motsvarar vecka noll. Du hittar uppgifter när den inträffar hos dig under etiketten ”vårfrost” på min blogg. Sedan går du tillbaka i tiden när det är ett negativt tal eller framåt när veckorna blir positiva.


Ett räkneexempel för tomat kan vara följande:

Sista vårfrost = vecka 18

Sådd: -6 veckor innan sista vårfrost.
Detta betyder: Vecka 18 – 6 = Vecka 12.

Den första måndag i vecka 12 är den 22 mars. Då ska jag så mina tomater.


Vill du hellre beräkna tiden själv när en växt ska sås finns uppgifter om växternas köldtålighet i Lena Israelssons ”Handbok för köksträdgården”. I denna bok finns också uppgifter om grönsakernas utvecklingstider. Jag har också funderat och forskat kring utvecklingstider och fått fram en lista. Du kan hitta den under ”gronings- och utvecklingsdagar för olika grönsaker”.

När brukar du så? Gör du en noggrann planering eller kör du bara på? Anteckna gärna dina tankar i en kommentar.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Odlingsplanering,

Den här webbsidan använder cookies.