Sedan en tid tillbaka erbjuder SMHI att ladda ner data från deras mätningsstationer. Dessa filer är toppen när det gäller att hitta datumet för den sista vårfrosten. SMHI har också sammanställt en karta om vårens sista frost.

Ladda ner data från SMHI

Önskar du att ladda ner data från SMHI kan du göra det som jag skriver nedan. Jag valde att ladda ner lufttemperaturens minimi och maximivärden.

  1. Gå till: http://opendata-download-metobs.smhi.se/explore/.
  2. Välj i rutan ”Lufttemperatur, min och max, dygnsvärde”.
  3. Zooma in på kartan och leta efter en grön prick på kartan i närheten där din trädgård befinner sig.
  4. Klick på pricken och ladda ner filen.

Öppna csv filen i Excel och leta efter sista vårfrosten

Filen kommer i csv-formatet. Du kan öppna den i Excel eller liknande program. När jag öppnade filen i Excel valde jag att kolla på sista vårfrosten de senaste tio åren. Sedan tog jag medelvärdet. I mitt fall blev det den 21 maj. Jag litade också på min magkänsla och såg inte bara värdet i ett tal. Jag menar en temperatur kring 2 grader kan vara för kallt för några växter men är ändå inte frost.

SMHI:s resonemang kring sista vårfrosten

SMHI har också en sida om vårens sista frost: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindex/varens-sista-frost-1.77151. På denna sida resonerar SMHI kring hur den sista vårfrosten inträffar allt tidigare.

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!