Simone Truniger

När kommer sista vårfrosten

Frostdagar

Det finns två frostdagar som är väldigt viktiga i odlingsplaneringen. När kommer sista vårfrosten och första höstfrosten? Denna frågan bestämmer mycket i organiserandet av trädgårdsarbetet.

Varför är frostdagar viktiga?

Grunden till detta är att inte alla växter tål minustemperaturer. En del av grönsakerna är inte härdig mot frost. De kan bara vara ute när det inte är för kallt. Oftast handlar det om individer från växtfamiljerna potatisväxter (Solanaceae) och gurkväxter (Cucurbitaceae). Just gurka är ett bra exempel. Gurka växer väldigt snabbt men är inte frosthärdig. Det är därför viktigt att så gurkan inte för tidigt. Om du vet när den sista vårfrosten för din odlingslott inträffar kan du lättare bestämma när du ska så gurkan.

När du vet när frostdagarna infaller kan du också ta bättre hjälp av utvecklingsdagarna. Hos mig i Vänersborg är den frostfria perioden ungefär 5 månader eller omkring 150 dagar lång. Har en växt som till exempel paprika eller aubergine en lång utvecklingstid, säger vi 130 dagar, så förblir bara 20 dagar under denna planta kan leverera frukter. Det är helt enkelt en för kort period för att planteringen ska vara lönsam. Till exempel kan du börja att förodla paprika 130 dagar före sista vårfrosten. Det blir väldigt tidigt på året. Beroende var du bor behövs det växtlampor för det ska funka.

Men hur vet du när de två viktiga frostdagarna är?

Sedan en tid tillbaka erbjuder SMHI nedladdningsbara data från sina mätstationer. Där kan du leta efter en mätstation nära dig och ladda ner dess väderdata och börja utvärdera.

Men finns det inte en enklare väg?

Jo. För några städer runt om i Sverige har jag analyserat åren 2015 – 2019 och fått fram datumet när frosten kommer och går. Listan som finns nedanför är mer en fingervisning än att du tar den på största allvar. Frostdagarna skiftar från år till år. Sedan spelar det också en roll hur frosthärdig de olika växterna är. Några tal flera minusgrader medan andra redan vissnar när kvicksilvret når 3 grad Celsius.


Just nu får du en odlingskalender anpassad efter orter runtom Sverige när du abonnerar på mitt nyhetsbrev. Odlingskalendern innehåller uppgifter om vårfrost och höstfrost.
Läs mer här.


StadVårfrostHöstfrostFrostfri period
Arjeplog4 juni7 september95 dagar
Göteborg15 april31 oktober199 dagar
Haparanda22 maj12 september112 dagar
Kiruna5 juni2 september89 dagar
Karlskrona2 april20 november232 dagar
Luleå11 maj29 september142 dagar
Malmö24 april27 oktober185 dagar
Skellefteå28 maj26 september121 dagar
Stockholm10 april1 november204 dagar
Umeå5 juni5 september92 dagar
Växjö3 maj28 oktober177 dagar
Åsele 11 juni30 augusti80 dagar

Det är just nu inte tillåten att kommentera.

Den här webbsidan använder cookies.