Simone Truniger

Så här gör jag ett groningsprov

Groningsprov - grodda frön

Efter varje säsong har jag några frö över. Jag funderar hur jag ska göra med dessa frö. Slänga direkt eller använda? Men det finns en medelväg: jag gör ett groningsprov.

Material: detta använder jag

  • en vattentätt behållare eller skål
  • hushållspapper
  • tandpetare för att dela ytan i skålen till mindre ytor
  • vatten
  • frö som ska testas
  • något att spara notiser med

Hur går ett groningsprov till?

Jag brukar lägga först hushållspappret i skålen. Sedan delar jag ytan i mindre ytor med tandpetarna. I mitt fall blev det nio rutor. Sedan gör jag något slags koordinatsystem. Det betyder att jag markerar den ena sidan med 1 till 3 och den andra sidan A till C.

Till slut ser skålen på det här viset ut:

A1A2A3
B1B2B3
C1C2C3

Jag fortsatte med bokstäverna i alfabetet då jag hade flera lådor med 9 rutor.

Groningsprov med 9 rutor för flera frösorter.
Låda med 9 rutor och koordinatsystemet.

Sedan lägger jag tio frö av varje sort som ska testas i rutorna. Detta noterar jag i min anteckningsbok. Så ser den slutligen ut:

Anteckningsbok med förteckning över groningsprovet.
Anteckningsbok med förteckning över frön

Till slut fuktar jag hushållspappret med vatten. Jag gör det som sista steg. Eftersom annars riskerar det hela bli en klibbig angelägenhet.

Efter att jag avslutade denna arbetssteg ställde jag frön vid 20 grad och ljust. Sedan avvaktade jag 4 dagar. Jag började räkna de frön som hade grott. Ett frö räknas som 10 procent. Om det har 5 frö grott av ett sort så antog jag att groningsförmågan är 50 procent. Låg groningsförmågan under 50 procent, slängde jag frön. Annars fick de en chans till under nästa odlingssäsongen.

Vilka frö har jag testad?

Jag kikade också lite på bäst före datumet på förpackningen. Frön med utgångsdatum i framtiden undersökte jag inte. Jag antog helt enkelt, att de var fortfarande bra.

Senaste ändringar: 13/maj 2020

Lästid: under en minut

Den här webbsidan använder cookies.