Simone Truniger

#Potatissäckkampen – får jag potatisar till midsommar?

Ni vet det. När du läser något i nyheterna. Typ något i stil med: Årets färskpotatis är här. Kanske finns med en prislapp. Men om den bryr jag mig inte om. De två frågor som brinner mest under naglarna hos mig är följande: Hur gick potatisodlaren till väga och lyckas jag med detsamma? I år försöker jag få svar på andra frågan: Får jag potatisar till midsommar under hashtaggen #potatissäckkampen.

I första steget sydde jag en potatissäck ur vaxduk. Den rymmer omkring 24 liter. Jag föredrar att odla potatisar så tidig på året i någon behållare som jag kan flytta. Frostnätterna inträffar här i Vänersborg till slutet av maj. Efteråt är tiden för kort för att få till potatisar till midsommar.

I förrgår, 2021-03-16, fyllda jag min potatissäck med kompostjord och la i den fyra potatisar. Men jag fyllde säcken inte helt med jord. Det kommer jag att göra stegvis. Allteftersom potatisar växer så kupar jag dem. På det här viset får jag en större skörd. Förra året hade jag ett annat projekt på gång. Då odlade jag potatisar i ett torn.

#Potatissäckkampen - får jag potatisar till midsommar? - Potatissäckmanual
Potatissäckmanual

Jag tänker att ha potatissäcken så mycket som bara möjligt utomhus. Men potatisplantor klarar inte kylan och frost. Så jag tar potatissäcken i värmen när det blir för kallt. Allteftersom fick jag fram att det är bättre att ställa potatissäcken i ett fat. Då får säcken och därmed jorden inuti lite mer stabilitet. Inte minst när jag transporterar den.

#Potatissäckkampen - får jag potatisar till midsommar? Fat
Fat

Jorden i pallkragarna är fortfarande frusen. Därför är jag glad att jag valde att odla i en säck. Annars skulle hela projektet redan dött innan det tog fart. Men ändå kunde jag fylla kompostjorden i potatissäcken utan problem. Kompostens mikrobiologiska aktivitet höll den isfri. Jag såg till och med några kompostmaskar och enkelfotingar som redan var i gång.

#Potatissäckkampen – får jag potatisar till midsommar?

Du kan följa mina framgångar och, jag hoppas inte, motgångar under hashtaggen #potatissäckkampen. Kanske hoppar du på tåget? Det skulle glädja mig oerhört mycket. Hör gärna av dig i någon form till mig.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer

1

08/maj 2021, 14:21

Elisabeth Åsenius

Tack för odlingsinspiration! /Elisabeth, 42 år i Falun

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: I egen sak, Pyssel,

Den här webbsidan använder cookies.