Simone Truniger

Odla potatis på liten yta i ett potatistorn

Potatistorn - Indelning med marktäckväv

När du har ont om plats men ändå vill odla potatis har jag en lösning för dig. Det funkar bra att odla potatis på liten yta i ett potatistorn.

Det finns olika möjligheter att bygga ett potatistorn. Men i detta inlägg fokuserar jag på min version.

Potatistornets konstruktion och odlingssätt

Ramen till mitt potatistorn är ett kompostgaller. Jag har ställt den till höjden med långsidan uppåt. Nu är mitt potatistorn 90 cm hög och sidoväggarna är 70 cm bredd. Sidoväggarna har jag på insidan klädd med juteväv.

Jag odlar 6 sorter potatis i tornet. Då jag inte vill att dessa blanda sig gjorde jag mellanväggarna ur marktäckväv.

Juteväv och mellanväggarna sydde jag ihop med hjälp av symaskinen. Sedan vred jag bindtråd runt kompostgallrets kanterna och passade på att fästa juteväven i samma arbetssteg.

På platsen där jag ställde mitt potatistorn hade jag lagt tidningar på gräsmattan. Sedan slängde jag i varje fack omkring en 10 l hink med kompost. Efter det satt jag av varje sort 5 potatisar i varje fack. Det blir alltså 30 potatisar för en potatistorn utan fack. När potatisar la i sitt fack kastade jag en till 10 l hink med kompost till dem. Nu var de täckt med kompost. Sedan väntade jag tills potatislövet tittade tillräckligt långt ur kompostjorden. Då slängde jag ytterligare en 10 l hink i varje fack. Det gör 60 l för hela komposten vid varje kupning om man inte har avgränsningar för flera sorter potatisar.

Odla potatis på liten yta och bygg ett potatistorn

Odla potatis på liten yta i ett potatistorn
Potatistorn

Materiallista för potatistornet

 • Kompostgaller (90 x 70 cm)
 • Juteväv
 • Evtl marktäckväv
 • Evtl symaskin och sybehör
 • Tidning
 • Potatisar
 • (Kompost-) Jord

Symönster för potatistornets indelning i fack

Jag odlar 6 sorter potatisar. Då jag inte önskar att de ska blanda sig sydde jag ur marktäckväv avgränsningar. På väggarna på utsidan använde jag juteväv.

Tillklippning av potatistornets indelning

1 cm sömsmån är inkluderad.

 • 4 stk juteväv: 72 x 92 cm (brun linje*)
 • 1 stk markduk: 92 x 101 cm (grön linje*)
 • 2 stk markduk: 72 x 92 cm (gul och blå linje*)

* Se teckningen längs ner.

Sy ihop potatistornets indelning

 1. Lägg ihop den stora biten marktäckväv på långsidan (101 cm) så att mitten hamnar vid 50,5 cm. Markera mitten med skräddarkrita.
 2. Vik en liten bit på kortsidan (72 cm) så att mitten hamnar vid 36 cm. Markera mitten med skräddarkrita.
 3. Lägg de två marktäckvävsdelar med den markerade mitten på varandra och sy ihop bitarna längs den markerade mitten.
 4. Gör om steg 2 med den andra marktäckvävsdel och syr fast den som i steg 3 beskriven MEN på den stora delens baksidan.
 5. Fäst markduken mot juteväven enligt nedanstående teckning vid de röda prickarna.
Odla potatis på liten yta i ett potatistorn - potatistornmönster
Potatistornmönster

Nu kan du odla potatis på liten yta i ett potatistorn.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Den här webbsidan använder cookies.