Simone Truniger

Jordtemperatur – när reder sig jorden

Jordtermometer

Just nu finns för mig bara en stor fråga: när reder sig jorden? Det finns inte väl definierade värden som gör det lätt att bestämma när det är dags att plantera. Dock är jordtemperaturen viktig, möjligen lite viktigare än lufttemperaturen.

Fröerna gror vid olika temperaturer

Fröet gror i jorden, därför är jordtemperaturen viktig. Olika växter har olika groningstemperaturer. Du hittar dessa på fröpåsar eller i trädgårdsböcker eller på fröfirmornas hemsidor. Boken ”Köksträdgården” skriven av Lena Isrealsson innehåller också angivelser om groningstemperaturer.

Men det är också viktigt att jorden inte är för blött. Bönorna till exempel är rätt känsliga för blöt jord och ruttnar. Hur fuktigt jorden är provar du bäst med en spade. Klibbar jorden inte fast på spaden har den torkat tillräckligt. Denna vinter var rätt så mild. Men under februari månad 2020 kom i Vänersborg varje lördag en månadsnederbörd. För mig betydde det att avvakta tills jorden har torkat. Jag skojade att nu blir jag en risodlare.

Hur kan du få veta jordtemperaturen?

Svaret är enkelt. Håll en vattentät termometer i jorden. Det räcker med att trycka den ungefär fem centimeter ner i jorden. Jorden reder sig vid ungefär 5 till 8 grader.

Jag byggde en uppkopplad jordtermometer. Den visar den aktuella jordtemperaturen i Vänersborg.

Jo men, hur går det till med vintersådd!?

Jag provar vintersådd sedan några år tillbaka. Och det fungerar för mig. Det viktiga är att inte så för tidigt. Så avvakta de sena hårda köldknäpparna för din region. Risken är att fröet gror tidigt under en värmebölja och fröplantan inte överlever de kalla temperaturer som följer. Det gäller också att välja de rätta växterna. Växterna med låg groningstemperatur och dessutom är frosthärdig fungerar bäst. Jag föreslår därför spenat, sallad eller kålsorter för vintersådd. Groningstemperaturen är avgörande för groningstiden. Ju lägre groningstemperaturen är desto längre tid tar det till växterna har grott.

Mitt sätt: vintersådd i miniväxthus

Jag brukar så i miniväxthus och ställer dem på marken vid husväggen. Där är mikroklimatet lite mildare och en potentiell frostnatt tar inte så snabbt stryp på växterna. På tal om frostnätter, jag brukar lägga en fiberduk över miniväxthusen när nattemperaturen faller under 2 grader. Så länge plantorna inte har grott, låter jag locket på, såväl dag som natt. Sedan avvaktar jag tills plantorna har växt till sig, och då ryker locket. Efter det följer omplantering eller utplantering.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Inlägg i samma kategorier: Odlingsplanering,

Den här webbsidan använder cookies.