Just nu finns för mig bara en stor fråga: när reder sig jorden? Det finns inte väl definierade värden som gör det lätt att bestämma när det är dags att plantera. Dock är jordtemperaturen är viktig, möjligen lite viktigare än lufttemperaturen.

Fröerna gror vid olika temperaturer

Fröet gror i jorden, därför är jordtemperaturen viktig. Olika växter har olika groningstemperaturer. Du hittar dessa på fröpåsar eller i trädgårdsböcker eller på fröfirmornas hemsidor. En lista över de olika groningstemperaturer finns här: Runåbergs Fröer Groningstabell.

Men det är också viktigt att jorden inte är för blött. Bönorna är rätt känsliga mot blöt jord och ruttnar. Hur fuktigt jorden är provar du bäst med en spade. Klibbar jorden inte fast på spaden har den torkat tillräckligt.

Hur jordtemperaturen bestämma?

Svaret är enkelt. Håll en jordtermometer i jorden. Det räcker med att trycka den ungefär fem centimeter i jorden. Jorden reder sig vid ungefär 5 grader.

Jo men, hur går det till med vintersådd!?

Jag har själv provat vintersådd. Och det fungerade för mig. Men det viktiga är att inte så för tidigt. Så avvakta de sena hårda köldknäpparna för din region. Risken är att fröet gror tidigt under en värmebölja och fröplantan inte överlever de kalla temperaturer som följer. Det gäller också att välja de rätta växterna. Växterna med låg groningstemperatur och dessutom är frosthärdig fungerar bäst. Jag föreslår därför spenat eller kålsorter för vintersådd. Reflektera att groningstemperaturen är avgörande för groningstiden. Ju lägre groningstemperaturen är desto längre tid tar det till växterna har grott.

Jordtemperatur i min pallkrage

Nedanför finns jordtemperaturen i min pallkrage.

Fakta om jordtermometern
Jordtemperatur: 2.87
Senaste mätningen: 2019-03-16 11:00

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!