Simone Truniger

Sy din egen plantpåse ur en presenning

Sy en plantpåse ur en presenning

Stora växter kräver sin plats. Att hitta stora krukor kan vara svårt. Står plantorna utomhus kan du lätt sy din egen plantpåse ur en presenning.

I år tänkte jag odla storvuxna tomater i kruka. Storvuxna tomater kräver ganska mycket jord – omkring 15 – 20 l jord. Eftersom jag tyckte det är svårt att hitta lämpliga krukor som är tillräckligt stor kom jag på idén att sy en plantpåse ur en presenning.

Jag funderade hur jag ska bäst gå tillväga. Det låter inte så lätt att sy plastik. Därför började jag leta runt på nätet. Det materialet som närmast liknade plastik jag hittade var vaxduk. Om man vill sy vaxduk med symaskinen rekommenderas två tillbehör till symaskinen: en teflonfot eller en rullfot för symaskinen och jeansnålar. Alternativt går det också bra att sätta tejp under symaskinens metallfot.

Jag satte fart och hittade en passande teflonfot till min symaskin. Sedan skaffade jag jeansnålar och tygklämmor. Jag insåg vid de första försöken att häfta en presenning med nålar inte gick särskild bra.

Materiallista för en plantpåse ur en presenning

  • Presenning
  • Polyestersytråd
  • Silkespapper eller motsvarande som mall
  • Tygklämmor
  • Jeansnål
  • Teflonfot, alternativt en bit tejp fastklistrad på undersidan av metallfoten
Sy en plantpåse ur en presenning
Symaskin utrustad med teflonfot och jeansnål. Dessutom syns en tygklämma.

Sy en plantpåse ur en presenning

Tillklippning av en plantpåse

  • 4 gånger sidorna: 42 cm x 32 cm
  • 1 gång botten: 32 cm x 32 cm

Jag valde att sy en kvadratisk plantpåse. Jag tillklippte ur silkespappret en mall. För sidoväggarna valde jag att göra en rektangel med 42 cm längd och 32 cm bredd. Bottnen var en kvadrat med 32 x 32 cm sidolängd. Denna storlek ger en plantpåse med ungefär 25 l volym.

Tillvägagångssätt för sömnad av en plantpåse

Jag valde en sömsmån av 1,5 cm. Detta tillät att tygklämmorna kunde sitta kvar medan jag sydde. Inställningarna av symaskinen var stygnlängd 4 och raksömn.

Sedan sydda jag förste ihop alla sidoväggarna med kantlängd 42 cm rätt sida mot rätt sida. Därefter satte jag i bottnen med 32 cm kantlängd, också den mot rätt sida. Efter det vände jag plantpåsen och vände den övre kanten 10 cm utåt.

Därefter gällde bara att fylla plantpåsen med jord och plantera tomatplantan.

Du tycker att presenning inte är tillräckligt snyggt? Jag håller med dig, snyggt är det inte. Men om du gillar min idé kan du försöka använda en vaxduk eller varför inte – en duschdraperi. Kanske tycker du att juteväv är en fin material. Problemet med juteväv är att den är biologiskt nedbrytningsbar. Plantpåsen kan då börja ruttna.

Tänk också på det att plantpåsens sömnen inte är vattentäta. Det kan ställa till med problem om du vill använda plantpåsen inomhus. Jag har ingen aning om det funkar med sömtätning för tält. Men kanske är det mitt nästa projekt. Å andra sidan är det bara bra att sömnen inte är vattentäta. Så är dräneringen garanterad.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Den här webbsidan använder cookies.