Simone Truniger

De hatade växternas minnesplats – mitt ogräsherbarium

De hatade växternas minnesplats - mitt ogräsherbarium

Du känner säkert några. De som du hatar, ogillar och till varje pris vill undvika. Dock å andra sidan har de jättemycket intressant och viktig information till dig. Idag pratar jag om ogräs. Därför skapar jag de hatade växternas minnesplats – mitt ogräsherbarium.

Du har säkert bläddrat i det ena eller andra bok om växter. Där stötte du säkert på information kring växternas olika behov. Kaktusar till exempel gillar det torrt och föredrar därmed jord med lite sand i. Däremot om du önskar odla en näckros då behöver du en damm eller en balja för att den ska trivas. Så här går du oftast du till vägen, när du vill bli ägare till en ny växt: du bestämmer dig för en växt som du gillar och sedan skapar du miljön som växten behöver.

Med ogräset är det lite annorlunda. Du har inte bestämt dig att den ska trivas hos dig. Men ogräset växer ändå. Jo, därför att ogräset hittar den bästa miljön som det önskar sig – i din trädgård. Det är tillräckligt för att du bör dig undra över detta. Varför? När du tar dig tid och artbestämmer ogräset så får du fram vilka krav de ställer till deras växtplats. Och där kan du gräva fram mycket information om din trädgård. Har du en näringsrik jord, är stället soligt eller har du en fuktig mark? Sådana frågor kan du besvara genom att artbestämma ditt ogräs. Det har ogräset förtjänt innan du gör dig av med det. Sedan kan du ta några slutsatser som driver dig vidare in din odling och dina kunskaper om växter.

Allteftersom jag hittar nya fynd skriver jag om dem här på bloggen. Kom helt enkelt tillbaka och se hur jag skapar de hatade växternas minnesplats – mitt ogräsherbarium.

Senaste ändringar: 21/apr 2021

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Den här webbsidan använder cookies.