Simone Truniger

Om du bara ska så en planta (9-punktlista)

Om du bara ska så en planta i nio punkter

Sedan några år tillbaka odlar jag efter ”Square Foot Gardening”-principen. Detta betyder att jag är bara i behov an en små mängd plantor. Oftast är det en eller fyra plantor dock är högsta antalet 16. Därför sår jag mest i små krukor och lägger två till fyra fröer i kruka. Sedan klipper jag bort de svagare plantor och behåller bara det starkaste exemplaret. Här berättar jag hur du kan gå till väga om du bara ska så en planta (9-punktlista).

Ta en kruka eller odlingsbehållare för varje växtart och sort

Arter, till och med sorter, har oftast olika utvecklingstider. Därför är det gynnsamt att ha dem i olika behållare. Allteftersom en planta behöver tillbringa sin första tid inomhus sår jag i någon form av plastbehållare. Jag försöker återanvända mina plastkrukor så många gånger det bara går. Innan återanvändningen tvättar jag dem med diskmedel eller grön såpa. Jag har en urgammal diskborste som kommer i detta sammanhang till användning.

Använd inte nedbrytningsbara krukor i lägenhet

Jag gillar inte när krukor ur nedbrytningsbar material står två veckor eller längre inomhus. Enligt min erfarenhet brukar tidningskrukor eller liknande krukor bli fullt med liv. Över hela krukor syns 2mm långa små, vita maskor som kryper och bara förökar sig. De vill jag inte ha i min lägenhet!

Krukor med spenat däremot brukar jag ställa utomhus. Och då använder jag tidningskrukor. Eller kålplantor som efter att de har grott och växt till sig får en ny kruka av tidningspapper. De kan stå i trapphuset eller till och med ute där det är kallare.

Om du bara ska så en planta (9-punktlista)

Jag odlar efter ”Square Foot Gardening”-principen. Då behöver jag oftast bara väldigt små mängder plantor. Antalet varierar mellan en och 16 plantor. Här beskriver jag hur du kan till väga när du ska bara så en planta.

1. Använd en kruka för varje växt och sort

Jag gillar att så i 6 cm plastkrukor. De är små och lite gulliga. Om möjligt försöker jag återvända dem. Mellan användningarna tvättar jag dem med diskmedel eller grön såpa.

2. Så mellan två och fyra fröer i varje kruka

Du kan leta efter grobarheten i % på fröpåsen. Sedan kan du räkna ut hur mycket frö det behövs för att få en planta överhuvudtaget. Jag sår alltid minst två frö.

3. Fyll krukan med jord

Jag brukar fylla krukorna avsedd får sådd ganska tätt. Jag fyller dem helt och trycker fast jorden. På det här viset sjunker den inte så stark ihop när plantan utvecklar sig.

4. Gör ett hål som är mellan 1 och 2 cm djup

Jag använder mig av en pinne och gör ett hål som är ca 1 till 2 cm djup. Som pinne använder jag oftast grillpinnar i trä.

5. Strö frön först på ett papper innan du lägger dem i krukan

Allteftersom strö jag först frön på ett papper som jag har vikt i mitten. Jag gillar när pappret är i storlek av en postkarta och i någon form av halvkartong med grov struktur, typ ritningsblock. Jag försökte en gång med fotopapper men avråder från detta. Små runda frö som kålfrö brukar okontrollerat rulla runt på den glatta ytan.

Strö du frön på ett papper först kan du lätt kontrollera det korrekta antalet och sedan lägga tillbaka de frö som är för mycket i påsen. På det här viset blir de inte smutsiga eller försvinner i krukan och du har sått antagligen 15 frö istället för 2.

Sedan kan du lägga det korrekta antalet frö i hålet.

6. Försluta enkelt hålet i kruka

Stryk försiktigt jord över hålet med fingrarna.

7. Skriv en etikett och stick den i krukan

Små krukor liknar sig som ägg. Efter några minuter vet jag inte längre vilka är vilka. Märk krukorna på ett lämpligt sätt.

8. Vattna krukan

Se till att vattna krukan ordentligt. Jag lyfter krukan och den måste kännas tung. Håll krukan tills frön har grott riktig fuktigt och varmt. Har växten kommit till liv kan du hålla tillbaka med vattningen och värmen.

9. Behåll bara den starkaste planta

Efter två till fyra veckor, när plantorna har växt till sig, klipper jag av de svagare plantor strax över jorden. Jag behåller bara den starkaste.

Om du bara ska så en planta (9-punktlista)

Så här gör jag när jag sår små mängder plantor. Jag använder en kruka för varje sort. Sedan fyller jag jord i den och trycker rätt hårt. Därefter gör jag ett hål med en pinne i jorden och lägger sedan mellan två och fyra fröer i hålet. Avslutningsvis stryker jag jorden över hålet och vattnar rejält. Efter två till fyra veckor kan klipper jag av de svagare fröplantor.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kommentarer

1

31/maj 2021, 17:47

Jessica Jansson

Jag vill prova Square foot gardening, men då vill jag även blanda jorden enligt Mel Bartholomews recept. Jag tror det är grov vermiculit jag inte lyckats hitta.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Den här webbsidan använder cookies.