Simone Truniger

Brännässlan svider på många sätt

Brännässla - Simones Ogräsherbarium

Tänker du också på brännässlan med smärta? Det gör jag i alla fall. I mina pallkragar växer den helt ogenerad. Brännässlan svider på många sätt – inte bara genom handskar. Dock har man på senare år ändrat synen på brännässlan. I mångas ögonen är det brännässlan synonymen för organisk gödsel och en intressant ingrediens i matlagning.

Nässelhår är brännässlans försvar

Rörde du också en brännässla? Då vet du! Det svider! Inte mycket, men ändå. Om du vet en handske som inte genomträngs av nässelhår, lämna gärna en meddelande längs ner i kommentarsfältet.

Nässelhåret är byggd som en kanyl, inuti är det ihålig och fylld med svidande vätska. När du rör det, bröts det isär och den svidande vätskan rinner över din hud.

Brännässlan svider på många sätt - nässelhår
Brännässlans nässelhår

Brännässlan som pekarväxt för kväve

Har du brännässla som ogräs i ditt trädgård kan du vara lycklig. Brännässla visar dig att din jord har en bra lager med kväve. Kanske visar brännässlan också att en viss försurning i trädgårdslandet är på gång.

Jag brukar ta bort brännässlor ur bäddarna men sparar de ändå. Då jag är ganska bra med rensa ogräs är brännässlorna oftast för liten för att de levererar tillräckligt blad med för nässelvatten. Då odlar jag dem i en stor kruka. Så får jag tillräckligt med nässelvatten.

Nässelvatten som organisk gödsel

Många av er har det säkert hört och kanske också gjort. Då brännässla är rik framförallt på kväve lämpar den sig utmärkt som organisk gödsel. Jag använder brännässla som organisk gödsel i nässelvatten.

Mitt recept för nässelvatten är enkelt.

  • En hink
  • Fyll hinken till hälften med brännässla
  • Förslut hinken med ett lock
  • Låt stå i en vecka
  • Spä ut 1 del nässelvatten med 9 delar vatten

Om du har kan du också tillägga gurkört eller åkerfräken i hinken. Sedan bör du inte vattna med nässelvatten på torra plantor. En hög koncentration av näringsämnen kan medföra att växternas rötter får frätskador och längre fram dör.

Brännässlan svider på många sätt

Du har lärt dig att brännässlan har brännhår. Om du vill plocka eller rensa brännässlor så rekommenderar jag att du tar fram handskar. Men som sagt, jag har inte hittat den ultimata modellen som brännhåren inte kan genomtränga. Om du har en duglig handskarsmodell så skriv gärna om den in kommentarsfältet.

Läs mer: De hatade växterna minnesplats – mitt ogräsherbarium

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Den här webbsidan använder cookies.