Simone Truniger

Samla regnvatten: spara pengar och resurser

Vattentunna och vattenkanna

Att samla regnvatten har många fördelar. Du kan spara pengar och resurser. Samtidigt får dina växter mjukt och tempererat vatten.

Hur jag samlar vatten

Jag samlar vatten i två vattentunnor som står vid var sitt stuprör. I mitt fall leds vatten till dagvatten. Det betyder att stupröret försvinner i marken. Cirka en 1,2 m sticker dagvattenröret från marken upp. Uppe på röret finns en lövavkiljare. Den sitter löst och man kan lyfta den. Här emellan klämmer jag anslutningen till vattentunnan. I mitt fall betydde denna anordningen att jag inte måste såga genom stupröret. Det har också fördelen att jag kan ta bort anslutningen till vattentunnan under vintern.

Se till att vattentunnan har ett bra lock

Det fanns flera punkter jag tittade på när jag valde vattentunna. Jag sammanfattar det i en lista.

  • Barnsäkert lock
  • Anslutning till stupröret
  • Vattentunnans höjd
  • Stativ
  • Vattenkran

Viktigast av allt i denna lista är ett barnsäkert lock. Min vattentunna rymmer 200 l och är 1 m djup. Tillräckligt med vatten att drunkna för någon som ramlar i vattentunnan och inte kommer ut. Så se till att din vattentunna har ett bra lock med bra förslutning som inte går så lätt att öppna.

Vattentunnans höjd och anslutning till stupröret är nästa punkt på listan. Som sagt, stupröret var redan avsågat på en viss höjd. Jag ville inte göra någon mer förändring på stupröret. Därför valda jag en tunna som hade anslutningen till stupröret i rätt höjd.

Samla regnvatten: spara pengar och resurser - stuprörsanslutning till vattentunna
Stuprörsanslutning till vattentunna

Ett stativ kan vara bra till nytta. Den ser till att vattentunnan står på en jämn yta. Sedan underlättar stativet när jag använder en vattenkanna.

Sist kom in i bilden att vattentunnan måste ha ett kran som är kompatibel till vanliga slangkopplingar. Mina vattentunnor står 1 m högre än resten av trädgården. Sätter jag en slang på vattentunnan har jag tillräckligt med tryck för att vattna med hjälp av en vattenslang. Då slipper jag bära vatten med vattenkannan.

Samla regnvatten: spara pengar och resurser - vattentunnans kran
Vattentunnans kran

Samla regnvatten: spara pengar och resurser

Regnvatten är gratis. Men det är bara en fördel med det. Du sparar också resurser då du inte använder dricksvatten för bevattningen.

Växterna gillar också regnvatten mer än dricksvatten. För det första är regnvatten fri från klor och kalk. Sedan är regnvatten tempererad. Växterna gillar inte att bli vattnat med iskall vatten.

Några nackdelar med regnvatten finns

Oftast står regnvatten länge i en vattentunna som i sin tur kan stå i solen. Det kan medföra att det sker ett bakterietillväxt i vattentunnan. Därför vattnar jag inte med regnvatten över blad som ska ätas rå – till exempel sallat – strax innan skörden. Det kan medföra magsjuka.

Regnvatten finns bara tillgänglig när det regnar. Det gäller att ställa ut vattentunnan under våren. Så är den säkert fylld när vattnet behövs under sommaren. Regnvatten behöver också samlas i någon behållare. Det kan ta plats och utrymme som kanske inte finns.

Vattentunna inköpt hos Biltema och kran från Jula

Mina båda vattentunnor köpte jag hos Biltema. De klarade sig bra genom två säsonger och väntar på den tredje insatsen. Tyvärr gick förra sommaren kranen till den ena vattentunnan sönder. Hos Jula finns svarta kranar som passar till vattentunnor. Jag köpte en sådant och den passade fint till Biltemas vattentunna.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Den här webbsidan använder cookies.