Simone Truniger

Salladssoppa – den annorlunda spenatsoppan

Ingredienser till salladssoppa

I år har jag mycket sallat. Allt eftersom är det ibland lite för mycket för oss två personer. Men jag har hittat en lösning: salladssoppa, den annorlunda spenatsoppan.

Ibland blir det lite mycket, kanske lite för mycket. Detta har hänt i år med min sallat. Eftersom många av mina trädgårdsböcker ger rådet att odla mycket sallat. För det är det som behövs, det blir uppäten och passar till alla måltider.

Det kanske stämmer. Men vi äter inte till varje middag en plåt med sallad. Vi gillar färsk grönt. Dock ska det helst vara beståndsdel till någon större maträtt.

Därför började jag fundera. Vad kan man göra med sallat förutom att göra just sallad? Gärna kan det försvinna ett helt salladshuvud på en gång. För vi två får i oss bara någon enstaka salladsblad vid ett måltid.

Lösningen: salladssoppa – den annorlunda spenatsoppan.

Sedan kom jag på idén. Alltså kan man göra soppa av spenat måste det också funka med sallat. Eftersom det behövs ganska mycket spenat för en soppa, kan det också få bukt på min överflod av sallat.

Tänkt och gjort. Jag gick i köket och satte igång.

Ingredienser för en salladssoppa

Receptet är beräknad för två personer.

  • 1 msk smör/margarin
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk mjöl
  • 6 dl mjölkvatten (3 dl mjölk och 2 dl vatten)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 100 g sallat
  • Gräslök

Tillagning av salladssoppan

Tallrik med salladssoppa
Tallrik med salladssoppa

Smält smöret/margarinet i en kastrull. Tillsätt sedan lök och vitlök och stek den tills den är glasigt. Lägg till mjölet och rör om tills den blir en klump. Bland i mjölkvattnet och grönsaksbuljongtärningen. Koka upp det hela.

Lägg sedan i sallaten och låt alltihop koka i 5 minuter. Mixa efteråt soppan. Strö över gräslöken.

Servera salladssoppan gärna med sesamfrö och smörstekta brödtärningar.

Smakligt måltid. Jag hoppas du gillar salladssoppan så mycket som vi gjorde.

Fyll salladssoppan i en termosflaska

Och så har jag ett annat tips. Fyll gärna soppan i en termosflaska och lägg brödtärningar separat i en låda. På det här viset hälls soppan varmt i några timmar. Eftersom denna måltid nu är portabel kan du ta med soppan i matsäcken. Till exempel när du går ut på en vandring. Eftersom på sommaren det är oftast inte tillåtet att elda i skogen på grund av brandrisken. Men så kan du ha en varm måltid i skogen på ett säkert sätt.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Den här webbsidan använder cookies.