Simone Truniger

Kirskålspaj med tomater och timjan

Gör det bästa av ”ogräset” kirskål. Laga en kirskålspaj med tomater och timjan. I inlägget berättar jag hur du kan gå tillväga.

I min trädgård finns ett hörn där kirskålen växer i ett sätt då den är väldigt övertagande. Den är helt enkelt för dominant och platskrävande. Därför tycker jag att den ska bort. Men vänta, tänkte jag. Hörde jag inte någonstans att munkarna förde hit kirskålen som grönsak? När sedan kirskålen tog över och utkonkurrerade andra växter har människorna ansett den som ogräs. Men innan dess, jo, då var kirskålen en grönsak. Alltså ett ätbart växt.

Därför tyckte jag att ska skörda kirskålen innan den gick till komposten. Jag vet några av er skulle aldrig slänga kirskålen på komposten för då blir man aldrig av med dem. Men det vill jag också inte. Jag gillade kirskålspajen nämligen skarpt.

Ingredienser till kirskålspaj

Receptet är beräknad till 4 portioner

Pajdeg

 • 3,5 dl mjöl
 • 0,5 tsk salt
 • 70 g smör/margarin
 • 1 dl iskallt vatten

Fyllning

 • 1,5 l färska kirskålsblad
 • Några kvistar timjan
 • 10 stk körsbärstomater

Glasyr

 • 2 dl mjölk
 • 2 ägg
 • 1 msk mjöl
 • Salt
 • Peppar
 • Evtl. 1-2 dl riven ost

Laga en kirskålspaj med tomater och timjan

Uppvärm ugnen till 200 grader, använd gärna med varmluft.

Blanda mjöl, salt och smör eller margarin. Gnida mjölet och smöret/margarinet så länge mellan fingrarna tills det blir en smulig massa. Häll sedan det iskalla vattnet i denna smuliga massa. Knåda sedan massan snabbt till en deg. Börjar massan likna en deg har du tillräckligt knådat. Lägg sedan degen i ett skål och ställ den i kylskåpet.

Ta ut pajdegen ur kylskåpet. Kavla ut degen tills den fyller en rund pajform med ca 28 cm diameter. Lägg degen i formen. Gör sedan hål med en gaffel i pajdegsbotten.

Lägg sedan kirskål-timjan blandningen i pajformen. Halvera körsbärstomaterna och fördela på blandningen.

Blanda mjölk, ägg och mjölet till en glasyr. Tillsätt salt och peppar. Om du är osäker att du kommer gilla pajen så lägg gärna till lite riven ost. Häll sedan blandningen över kirskålen.

Sätt pajen i ugnen i ungefär 30 min.

Smaklig måltid.

Om författaren:

Simone Truniger

Jag är en 44-årig kvinna från Vänersborg. Jag har odlat i olika former sedan barnsben. Här på bloggen skriver jag mest om grönsaker. Men jag har också några krukväxter som jag gillar väldigt mycket. Tack för att du läser detta inlägg. Skriv gärna en kommentar eller ett mejl om du har synpunkter om något.

mejlmig@simonetruniger.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det finns (ännu) inga kommentarer.

Abonnera mitt nyhetsbrev


Följa mig på mina sociala kanaler.

Den här webbsidan använder cookies.