Detta året valde jag att odla stevia. Det var för första gången. Jag fick fram fyra plantor som jag hade i två krukor utomhus. Under hösten tog jag dem inomhus. Sedan klippte jag stjälkarna i bitar och torkade dem. De torkade bladen stöttade jag i morteln. Jag passade också på att ta sticklingar.

Odling

Jag sådde fröerna under våren. Under hösten var det dags att skörda dem. Det har inte blivit en stor mängd. Men ändå, det blev fyra plantor. Jag toppade dem inte så de blev ganska höga. Omkring 70cm. För er som vill ha en bättre förgrening rekommenderar jag att halshugga dem. Då blir plantorna inte så höga och får mer stjälkar. Om plantorna också får mer blad, vet jag inte. Men jag ska prova detta nästa år. Jag hade plantorna i två krukor utomhus under sommaren. I början av september tog jag dem inomhus och låt mogna dem ytterligare. Kanske skulle de ha växt lite bättre om de hade fått lite mer näring.

Sämre grobarhet

Jag köpte mina fröer hos Runåbergs Fröer. Med fröerna följde en lapp med information om att fröerna hade dåligt grobarhet och att de skickade lite mer fröerna med än de mängd som jag hade beställt. Dessutom ska dem sås direkt då grobarheten blir snabbt ännu sämre. Tack för informationen, Runåbergs Fröer. Är det allmänt så att stevia fröer är lite känsliga?Förädling

Igår tyckte jag att det var dags att skörda stevia. Jag klippte dem och lade bladen i torkugnen. Torkugnen var i gång några timmar på 40 grader. Sedan tog jag de torkade bladen i morteln och stöttade bladen tills de var som pulver. Pulvret fyllde jag i en papperspåse. Det blev inte mycket pulver av fyra plantor. Men till det ena eller andra té räcker det nog.

Sticklingar

Helt utan Steviaplantor är jag nu inte. Tre sticklingar planterade jag i stenull. Jag ska prova att odla dem i hydrokultur under vintern. Det blir nog också extra belysning till dem.

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!