Det finns ingen som tycker om dem. Jo, du vet vem jag pratar om. Nämligen skadedjur. Jag hittade två sorter i min lägenhet. Sorgmyggor och spinnkvalster. Om att bli av med dem börja jag odla hydroponisk eller som det också heter, i hydrokultur.

Sorgmyggor

Sorgmyggor är ett återkommande problem i vinterodlingen inomhus. Sorgmyggor trivs i den fuktiga, varma och torvhaltiga jorden. Framförallt gurka verkade särskilt utsatt för dem. Jag ställde den precis vid fönstret. Underifrån kom värmen från elementet. Sedan gillar gurkan rikligt med vatten. Men det är också klimatet som sorgmyggor trivs i.

Hydrokultur

Jag letade efter en lösning för problemet. Jag tror jag har hittat en möjlighet i hydrokultur eller hydroponisk odling som den också heter. Jag köpte för några veckor sedan utrustningen för hydroponisk odling på Ikea. Hela serien heter Växer. Det ingår lampor, odlingslådor, fröer och växtnäring. Just nu använder jag detta för att odla sallat och asiatisk kål. Jag är helt nöjd med den.

Gurkan försöker jag att odla i en 5dl mugg med lecakulor. Jag sådde gurkfröet på en stenullsklot. Sedan omplanterade jag fröplantan i muggen och fyllde den med växtnäringsblandat vatten. Jag hoppas det kommer att bli bra och att sorgmyggor blir färre.Spinnkvalster

Jag har ett nerlagt akvarium där jag odlar under vintertid. Just nu är där inne lite kaos. Plantorna växer i varandra och skadedjur tar över. Hög tid att skaffa lite ordning! Kapkrusbär är helt överdragen av spinnkvalster. Jag tror, jag letar efter några skott som är skadedjursfria och odlar dem som sticklingar i hydrokultur. Resten av plantorna kastar jag. Sedan får jag se till att plantorna mår bra. Så hoppas jag att bli kvitt med spinnkvalstren.

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!