Under höstlovet var pumpakavalkad i Botaniska trädgården i Göteborg. Jag besökte utställningen och tog en titt på den största pumpan Sveriges detta år. Jag försökte själv odla en jättepumpa. Men det gick så där.

Fröbytardagen

I våras besökte jag Botaniska trädgården i Göteborg. Anledningen till var fröbytet som ägde rum i deras lokaler. Jag fick med mig några intressanta fröer. Bland annat ”Puggor från Ballingslöv”, en gråärtsort. Tony Johansson fanns också där. Han hjälpte en att så ett pumpafrö. Men inte vilket pumpafrö som helst. Det var en riktig ”Atlantic Giant”, en jättepumpa. Tilltänkt att ta första platsen i pumpatävlingen som anordnades i slutet av oktober i Botaniska trädgården.

Mitt försök med ”Atlantic Giant”

Jag kände mig utmanad. Jag tog ett frö och gick hem. Men fröet grodde aldrig. Jag tog till och med fröet ut ur jorden och la det i vatten över natten. Men inget hände. Jag gav upp detta frö, gick och köpte nya frö av ”Atlantic Giant”. Jag la dem direkt i vatten under en natt. Och sedan väntade och väntade jag. Och då, efter kanske tre veckor visade sig ett par hjärtblad.

Men då hade det redan gått för länge. Tiden till hösten räckte helt enkelt inte, för att få en tillräckligt stor pumpa som kunde bli tävlingsbidrag. Å andra sidan tänkte jag inte att det skulle funka första året, att få en stor jättepumpa. Jo, det blev en jättepumpa. Också om man kan lämna ordet jätte åt sidan. Den blev hela 10cm i diameter.

Ändå tog jag mig förra lördagen till Botaniska trädgården som hade ”Pumpakavalkad”, en utställning med många olika pumpor och den största pumpan Sveriges. Hela 130kg vägde den och hade en diameter av en meter.Nästa år kör jag på riktig med jättepumpor

Om jag har gett upp? Nej, jag tänkte lära känna jättepumpan under denna odlingssäsongen. Så nästa år kör jag på riktig. Sedan är frågan om de blir så stora i det kalla svenska klimatet. Och ja, jag måste mycket mer ompyssla den än jag skötte pumpan under denna säsongen.

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!