Pallkrageodling har blivit en folkrörelse. Staplar man två pallkragar på varandra får man en odlingsbädd som ger oändliga möjligheter. Grönsaker, fleråriga växter eller blommor? Inga problem, bara pallkragens begränsade hållbarhet sätter gränser. Eva Robild skrev en läcker bok med många bilder och informativ text. Nu längtar jag till våren!

Bokens innehåll

Boken genomgår många aspekter av odling men är hela tiden inriktad på pallkrageodling. Man lär sig bygga en pallkrage och att man får vara kreativ vid byggandet. Färg utanpå är godkänd. Inne i pallkragen får den inte innehålla gifter. Det finns uppgifter hur många grönsaker man kan odla i en pallkrage och hur växtföljden kan se ut. Men boken handlar inte bara om grönsaker. Andra kapitel tar upp kryddor, bär och blommor. Ett helt kapitel ägnar sig om hur man odlar en bra jord i pallkragen. Hur man anlägger en kompost och hur man kan blanda jorden i pallkragen. En blandning kan vara plantjord, kogödsel och barkmull.

Stadsodlingar i hela världen blir presenterad. Att odla i stan är i Sverige en ganska ny företeelse. I andra delar av världen är det nödvändigt att odla i stan. Helt enkelt för att maten annars inte räcker till. Pallkrageodling kan då vara en lösning, då öppna ytor i stan är begränsade. 

Min åsikt om boken

Jag tycker det är en intressant bok med många fina bilder. Foton tog Görgen Pettersson. Man får många matnyttiga tips om pallkrageodling. En av fördelarna med pallkrageodling är att den inte tar så mycket tid att underhålla. Det är bara att köra på och sedan se vad som händer. Jo, kanske en liten planering skadar inte.

Boken har man läst under några timmar. Det tycker jag är bra. Efter en genomläsning har man ändå möjlighet att gå tillbaka och läsa en intressant punkt igen. Som mest intressant tyckte jag faktarutan ”I en pallkrage ryms”. Listan innehåller olika grönsaker som ryms i en pallkrage. Jag tycker det är väldigt viktig att veta. Många planterar växterna för tätt.

Min rekommendation

Jag rekommenderar boken ”Odla i pallkrage” till dig som vill veta mer om pallkrageodling.

Fakta “Odla i pallkrage”

FörfattareEva Robild
FotoGörgen Persson
FörlagICA Bokförlag
ISBN9789153439110

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!