Växter blommar och bildar frön. Det vet de flesta. Men hur kan du ta egna frön? Det är sig enkelt, växter vill inget annat än blomma och bilda frön. Men när är ett frö mogen? Detta och mer förklarar jag i inlägget.

Värför du ska ta frön?

För det första, fröodla är kul. Det skapar ett visst oberoende. Du räddar gamla sorter eller anpassar din favoritsort till just ditt klimat. Dessutom har frö som bara kort tid lagrades en utmärkt groningsförmåga. De innehar väldigt bra kvalité.

Hur kan du börja fröodla?

Börja med en sort av varje grönsak. Korsningsrisken mellan sorter är för de flesta grönsaker högt. Du kan minska denna risk när du odlar de olika sorterna långt ifrån varandra. Säger vi ungefär 500m. Jag tror inte att du har så en stor trädgård. Korsningsrisken är olika beroende vilka växter det handlar om. Dessutom finns självbefruktande grönsaker som bondböna och korsbefruktande som dill. Men för säkerts skull kan du ta en sort av en grönsak. Några grönsaker som de olika kålsorter eller sallater är nära släkt med varandra. Då finns risken att du odlar fram en korsning som är en helt ny grönsak.

För enkelhetens skull kan du välja ettåriga grönsaker. Det finns grönsaker som till exempel morot och palsternacka som blomma först året därefter.

Jag tycker att du kan börja med någon bönväxt. De är ettåriga och självbefruktande.

Hur odlar du fröplantor?

Börja med minst 5 plantor. Då de stannar länge i grönsakslandet behöver de mer plats. Du ska välja de växter som ger rikligt skörd och ser fina och starka ut. De ska vara typiska för sin sort. Ta inte frön av plantor som gick upp i blom för tidigt. Deras avkommer ärver också den egenskap.

Du behöver välja grönsaker som är sortäkta. Slutar sortnamnet med F1 handlar det sig om en hybrid. Deras avkommer har andra egenskaper än moderplantor. Se upp för gurkväxter som är partenokarp. De bildar inga frö.

Hur skördar du fröerna?

Skörda fröerna så sent som möjligt, men innan de ramlar på marken. Mogna fröer skiftar ofta färg från grön till brun eller gul. De blir också hårda och tunga. Se upp för regn och frost i höst som kan förstora skörden. Försök att skörda när det är torrt ute.

Lättast går det att skörda fröerna från mogna frukter såsom tomat eller paprika. Tomater lägger du i ett glas med vatten. Fruktköttet jäsas upp och detta bryter ner de groningshämmande ämnena i tomatensfrös skal.

Hur bearbetar jag min fröskörd?

Torka frön i sitt fruktställ. När baljorna eller andra frökapslar har torkat kan du ta ut fröerna. Torka fröerna ytterligare i några dagar. Torkningen av skörden sker helst inomhus. Utomhus är risken stor att fröerna blir angripen av skadedjur. Ärterna till exempel kan bli angripen av ärtvecklaren. Behåll bara frön som ser friska och typiska ut. Ärter går bra att lagra i papperspåsar. För de övriga fröerna är det bäst när du förvarar dem lufttätt.

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!