Växtpoträtt

Jag odlade förra året för första gången malabarspenat – Basella rubra. Jag tycker den är en ganska kul växt. Slingrar som jasmin men är ändå ätlig. Några plantor gick i blom och bildade fröer. En del av dessa fröer vill jag nu ge bort.

Användning av malabarspenat

Malabarspenatbladen går att använda som spenatblad. Men det finns också många tillagningssätt i det indiska köket. Jag brukar fräsa några i blad i lite smör. Jag tycker att malabarspenat är också en dekorativ krukväxt. Framförallt uppskattar jag när rankorna slingrar runt en båge.

Odla malabarspenat inomhus och utomhus

Malabarspenat är en spännande växt. Den har ett stort kämparhjärta och trotsar mörka vinterperioder. Odla malabarspenaten inomhus under vintern funkar jättebra. Jag tycker värmen är mer avgörande än ljuset för växten. När jag planterade den utomhus under sommaren syntes det i tillväxten. De plantorna utomhus levererade klart mindre blad.

Få malaberspenatfrö att gro

Malabarspenatfrö gror rätt ojämnt. Men jag fick ett bra resultat när la fröerna 24 timmar i vattnet före sådd. Vidare behöver fröerna en hög groningstemperatur.

Få en påse med 10 malabarspenatfrö

Några av mina malabarspenatplantor gick i blom och bildade fröer. De 6 första personer som kontakter mig får en påse med 10 egenodlade malabarspenatfröer. Skicka mig ett mejl och ange din address.

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!