När jag gjorde min planering i våras så letade jag efter udda växter. Grönsaker som är lite okända, ja de stod högt på listan. Ett önskemål var isört. Isört har tjocka, suckulenta blad som används i blandade sallader. Bladen smakar salt och syrligt.

Isörtens botanik och härkomst

Isörtens vetenskapliga namn är Mesenbryanthemum crystallinum. Växten kommer ursprungligen från Sydafrika. Idag finns den vildväxande i Afrika, södra Europa, Amerika och Australien. Aioaceae är isörtens familj som med svenskt namn heter Isörtssläkte. I samma familj finns också Nyazeeländsk spenat.
Isörten har tjocka blad med vita och röda prickar. Den blir ungefär 25cm hög. Stjälken är tyvärr väldigt tunt i motsats till de tunga tjocka blad. Därför växer plantan mer krypande. Omplanterings ska därför ske mycket försiktigt. Isörten är flerårigt men inte frosthärdig.

Sådd

Bästa såtid för isörten är från april till maj. Förodling rekommenderas då fröerna är väldigt små och groningstiden lång. Groningstid är varierar mellan 10 och 30 dagar. Det är viktigt att ungplantor inte hålls för blött.Utplantering

Utplantering sker när frostrisken är över. Det vill säga ungefär i slutet av maj. Radavstånd är 30 cm och plantavstånd är 25 cm. I kvadratodlingen använde jag mig av två plantor. Jag kan tycka att det optimala är 4 plantor per ruta. Mina exemplar blev rätt trakasserade av sniglar. Isörtens start blir lättare när man täcker den med fiberduk efter utplanteringen.

Skörd

Skörden sker mellan juli och oktober. Man skördar unga blad och toppar. Smaken blir sämre när plantan blommar. Man kan hindra blomningen genom att toppa plantan. Skördemängden ligger ungefär vid 300g/m2. I kvadratodlingen kan det ge ungefär 40g/ruta.

Användning

De skördade blad kan användas i blandade sallader och på smörgåsar. De går också bra att använda bladen som spenat. Isörten är dessutom en vacker krukväxt.

Behov

Isörten gillar humusrik jord. Näringsbehovet är inte särskilt stor dock gillar isörten en gåva kompost. Detta tackar isörten med förstärkt tillväxt. Jorden ska inte vara allt för blött. Vidare gillar isörten en soligt till halvskuggigt läge. Det går bra att odla isörten i en kruka.

Problem

Jag hade problem med sniglar som tuggade på plantan.

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!