Strax efter nyår var det dags för skörden. Spetskålen, tsatsoi och huvudsallaten har blivit stor som en näva. Det blev 8 portioner god sallad. Efter skörden brukar jag återanvända pimpsten som är odlingsmedium i nätkorgarna.

8 portioner sallad

En planta levererar tillräckligt med blad för en portion. Det blir 8 portioner sallad då odlingslådan innehåller 8 plantor. Problemet är att alla är mogna ungefär samtidigt. Det kan bli mycket sallad på en gång medan man måste vänta en hel månad tills nästa omgång är klar. Salladen smakar gott som färsk sallat alltid gör.

Jag gjorde upptäckten att sallaten inte håller sig länge färsk. De vissnar ganska snabbt efter mognaden. Sedan levererar Ikea bara 4 lock till lådan. Med locken kan man stänga de hål i lådan som är skördade. På detta sätt vill man undvika att för mycket vatten dunstar bort och koncentrationen av näringsämnena i vattnet blir för höga. Jag kan tycka att 4 lock är för få för de 8 hål som finns. 6 eller till och med 7 lock skulle vara bra.Återanvänd pimpsten

Jag brukar återanvända pimpsten som är odlingsmedium i nätkorgarna. Efter skörden tar jag ut växter, odlingskuber och rötter. Sedan lägger jag pimpsten i en långpanna och värm den i ugnen. Jag kör ungefär 20 min vid 200 grader.

Facit

Jag tycker att det hydroponiska odlingssystemet ”Växer” från Ikea är bra användbart. Man får färsk grönt efter ca en månad. Vill man ha en mer regelbunden skörd behöver man flera lådor. Jag kan tycka att det behövs 3 lådor och man önskar bli självförsörjande på sallat. Sedan finns en låda med 12 hål och en låda med 8 hål.  Kort sagt kan man säga: En planta ger en portion sallad efter en månad.

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!