Nu när det är kallt ute och ljuset försvinner tar odlandet utomhus en liten paus. Jag utnyttjar denna pausen till inomhusodling. Idag och de kommande veckorna vill jag berätta mer om odlingssystemet ”Växer” från Ikea. Jag har odlat sallat två till tre gånger och är nöjd med detta. Man får färsk sallat omkring tre veckor efter sådd.

Odlingssystemet ”Växer”

Hydroponiska odlingssystemet ”Växer” består ur flera delar. Växtnäring, lampor, odlingstråg och fröer. Jag köpte inte alla. De delar jag har är växtlampan, odlingstråget för 8 växter, växtnäring, olika fröer, pimpsten och odlingskuber i stenull. För mig funkar det bra med bara de delarna. Jag installerade lampan i en hylla. Mellan lampan och odlingstråget är det omkring 25cm.

Välj växterna med omsorg

Jag har bestämt mig att jag sår 8 växter. Jag brukar ta olika sorter men jag är noga att de har ungefär samma utvecklingstid. Odlar man växter som har olika utvecklingstider riskerar man att de snabbväxande plantorna tar över. Detta är en nackdel för detta odlingssystemet. När alla plantor utvecklas lika snabbt har man mycket grönt på en gång. Och sedan måste man vänta i tre veckor innan man har nytt färskt grönt. Om man odlar bara i en låda förstås.Spetskål, tsatsoi och huvudsallat

Jag tänkte odla spetskål, tsatsoi och huvudsallat denna gång. På varje fröförpackning finns på baksidan en logo. Första bilden talar om hur många frö man sår i en odlingskub, den andra bilden berättar hur lång tid det tar till fröplantan ska omplanteras och den tredje visar hur lång tid det tar till skörd.

I mitt fall är det 1 frö till en odlingskub. Odlingskuber ska stå i vatten hela tiden. Sedan tar det en vecka till det är dags att omplantera. Då omplanteras fröplantor i krukor fyllt med pimpsten. Sedan kommer de i odlingslådan. Mer om detta berättar jag näste vecka.

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!