Odling

Under fröbytardagen på Botaniska Trädgården i Göteborg fick jag tag i några Bondbönor. Tyvärr stod det inga uppgifter om sorten men jag odlade dem ändå. Jag tycker att Bondbönor är en väldigt trevlig växt. Bönorna plockade jag när de var fortfarande gröna och blandade dem i salladen. Bondbönor tillhör en speciell växtfamilj som lever i symbios med kvävefixerande bakterier.

Odling

Jag satte Bönorna i mitten maj i jorden. De växte ganska snabbt och blev omkring 50cm. Jag gissade, att bondbönor behövde ett stöd. Så jag byggde en växtstod för dem. Men egentligen behöver bondbönor inte ett stöd. I mitt fall var det ändå inte så dumt med ett växtstöd. För det första handlade sig om få bönor, kanske 5 eller 6 plantor. För det andra hade vi i Väst en blåsig vår. Så plantorna blåstes med ett stöd inte omkring och omkull i samma utsträckning.

Skörd

Jag skördade bönorna när de hade utvecklats i baljorna med var fortfarande gröna. Jag tyckte om dem i en blandad sallad. Ibland landade vi också i en asiatisk rätt.

Kvävefixering

Bondbönor tillhör familjen ärtväxter eller på latinska Fabaceae. Denna växtfamilj ingår en symbios med kvävefixerande bakterier. Bakterierna lever i små knölar som bildas av växternas rötter. Där fixerar bakterierna kväve som sedan kan tas upp av växten. Detta medför att ärtväxter kan överleva på näringsfattiga platser. Å andra sidan är deras fröer rik på protein. Därför känns det som att ärtväxterna är viktiga för människans framtida näring.

Taggar:

Tack för att du tog dig tid - Simone!